De mannen van Frida – Diego Rivera

Naast een weergaloze schilderes was Frida een non-conformistisch levensgenieter. Dezelfde passie die ze tentoon stelt in haar werken, kleurt ook haar liefdesleven. Passionele relaties, een turbulent huwelijk, buitenechtelijke affaires, een scheiding én een liefdesreünie, Frida beleefde het allemaal.

Diego Rivera
Frida & Diego

Naast een weergaloze schilderes was Frida een non-conformistisch levensgenieter.

De veel te vroeg overleden artiest (1907-1954) wordt door velen beschouwd als de grootste kunstenaar van Latijns-Amerika. Als vijftienjarige heeft Frida hier nog totaal geen idee van. Ze aspireert een carrière als dokter en bewondert vooral het werk van de toen al beroemde muralist, Diego Rivera, die in de aula van haar school aan het werk is.

Ze leert hem pas later persoonlijk kennen. Als overtuigd communist is Rivera sinds 1922 een prominent lid van de partij, Frida volgt in 1928. Een jaar later, op 21 augustus 1929, huwen ze. Frida’s ouders zijn niet erg ingenomen met de ruim twintig jaar oudere communist. Haar moeder vergelijkt het koppel met een olifant en een duif. Diego Rivera is temperamentvol, zinnelijk, wispelturig, jaloers en veel te dik. Frida Kahlo is rustig, teruggetrokken, een prachtige slanke den, en heeft een zwakke gezondheid.
Het koppel deelt een hartstochtelijk geloof in de Marxistische revolutie, een liefde voor de schilderkunst en een passie voor het verzamelen van precolumbiaanse kunst.

De verbintenis kent vele ups en downs, overgoten met buitenechtelijke affaires. Diego moedigt de biseksuele kant van zijn vrouw aan, ze delen zelfs herhaaldelijk dezelfde minnares. Op de affaires van Frida met mannen zet hij wel jaloers de rem. Frida verbergt deze zo goed mogelijk. Ook al hebben ze een ‘open huwelijk’, toch doen Diego’s escapades haar pijn. Wanneer ze erachter komt dat hij haar met haar zus Cristina bedriegt, is de maat vol. Na hun echtscheiding in 1939 belandt Frida in een depressie. Ze tracht haar verdriet van zich af te schilderen, maar ze kan hem niet uit haar gedachten zetten. De echtscheiding is van korte duur. Een jaar later, op 8 december 1940, de 54e verjaardag van Diego, geven ze elkaar in San Francisco opnieuw het ja-woord. In het eigenaardige huwelijkscontract laat Kahlo opnemen dat ze geen seksuele omgang meer hoeft te hebben met haar man.

Op de expositie Viva Frida Kahlo – Immersive Experience in het VIAGE Digital Art Theatre nodigen panoramische projecties van al haar schilderijen de bezoeker uit om zich onder te dompelen in de wereld van Frida Kahlo.